Skip to main content

Beneficiile vitaminei C pentru pielea ta

Beneficiile vitaminei C

Vitamina C este renumită pentru beneficiile sale asupra sănătății, dar probabil că nu este primul lucru care vă vine în minte atunci când vă gândiți la sănătatea pielii. Cu toate acestea, ar trebui să fie. Beneficiile vitaminei C pentru piele sunt numeroase: uniformizează tonusul pielii, conferă elasticitate, estompează petele întunecate și reduce ridurile, ajutând totodată pielea să arate mai luminoasă.

Cu toate acestea, dacă doriți să profitați de aceste beneficii de frumusețe, va trebui să vă apucați de treabă.  "Noi, oamenii, nu avem enzima care ne permite să producem vitamina C, de care avem nevoie", explică Jessica Snell, director asociat al departamentului de cercetare-dezvoltare și al francizei Neutrogena®. "Trebuie să obținem această vitamină din dietă." Vestea bună este că există o altă opțiune: aplicarea de vitamina C la nivel topic.

Descoperiți știința din spatele beneficiilor vitaminei C pentru piele și de ce vitamina C este un ingredient atât de important în rutina optimă de îngrijire a pielii.

Cum acționează vitamina C?

Interacționăm continuu cu radicalii liberi care se formează în urma expunerii la factori de mediu, cum ar fi poluarea, fumul, razele UV de la soare și alți factori externi. "Radicalii liberi generează un răspuns inflamator la nivelul pielii", explică Snell. "Acest lucru va conduce la o piele ternă, cu aspect obosit, precum și prin apariția ridurilor, a petelor întunecate, dar și a unei texturi și a unui ten neuniform."

Din fericire, pielea ta este plină de antioxidanți naturali care luptă împotriva radicalilor liberi și previn oxidarea. "Antioxidanții neutralizează electronul radicalului liber", explică Snell. "Antioxidantul "stinge" acel radical liber și îl împiedică să dăuneze în continuare pielii." Vitamina C este cel mai abundent antioxidant din piele și o protejează de stresul oxidativ prin donarea de electroni care neutralizează radicalii liberi dăunători.

De fapt, Snell precizează că acesta este un ajutor suplimentar pentru îmbunătățirea pielii. "Prin inversarea daunelor provocate de soare, veți observa că tonusul și textura pielii se vor îmbunătăți. Vitamina C acționează, de asemenea, asupra melaninei din piele, astfel încât luminează petele întunecate și uniformizează vizibil tonusul pielii."

Beneficiile vitaminei C pentru piele

Antioxidanții pe care îi obțineți din alimente vă protejează tenul de radicalii liberi, dar puterea lor slăbește după o zi lungă de expunere la soare. Atunci intră în joc antioxidanții topici.

Deoarece nutrienții din alimentație nu ajung cu ușurință în straturile exterioare ale pielii, se recomandă să folosiți un ser ca supliment. O cercetare independentă a constatat că aplicarea topică a vitaminei C combate foto-îmbătrânirea și promovează formarea naturală de colagen pentru a menține pielea vizibil mai fermă și pentru a combate pigmentul ce provoacă petele întunecate.

Cum formulează Neutrogena® vitamina C pentru îngrijirea pielii?

Există diferite forme de vitamina C, dar acidul L-ascorbic este unul dintre cele mai studiate pentru beneficiile sale asupra sănătății pielii. De fapt, au fost dezvoltate diferite metode pentru a spori eficiența acidului L-ascorbic și pentru a-l face să ajungă în piele acolo unde este cel mai necesar. "Astfel încât să puteți obține rezultate rapide și vizibile", spune Snell.

În 2017, echipa Neutrogena® a realizat un poster pentru Academia Americană de Dermatologie (AAD), evaluând acidul L-ascorbic și protecția sa împotriva particulelor (PM) 2.5 și a razelor UV. "Am arătat că acidul ascorbic a fost cel mai eficient compus în reducerea radicalilor liberi provocați de particulele PM 2.5 și de razele UV, în comparație cu derivații săi".

Cu toate acestea, în ciuda tuturor avantajelor sale, acidul L-ascorbic este foarte instabil. Acesta se degradează în prezența oxigenului sau a luminii, ceea ce înseamnă că nu va proteja pielea la fel de eficient. Există două alternative pentru stabilizarea vitaminei C: utilizarea unui derivat mai stabil al vitaminei C sau formularea, prelucrarea și ambalarea acidului L-ascorbic pentru a asigura o stabilitate maximă.

Cum să folosești vitamina C în rutina ta de îngrijire a pielii?

Vitamina C poate fi utilizată zilnic pentru perioade lungi de timp și poate fi combinată cu alte ingrediente găsite în produsele anti-îmbătrânire.

Osnovni vodič o glikolnoj kiselini za kožu

Ghid de bază despre acidul glicolic pentru piele

Хиалуронова киселина

Descopera ce este acidul hialuronic și care sunt beneficiile sale pentru piele