Skip to main content

Glosar Neutrogena®

Glosar Neutrogena®

Alfa hidroxi acizi: Sunt compuși folosiți în unele loțiuni tonice și în alte produse pentru a ajuta la exfolierea pielii, slăbind și îndepărtând celulele moarte de la suprafață și susținând regenerarea celulară.

Androgeni: Hormoni care determină pielea să producă mai mult sebum.

Antioxidanți: Vitaminele A, B, C și E oferă beneficii antioxidante, inclusiv contribuie la îmbunătățirea aspectului pielii afectată de radicali liberi - molecule care pot afecta celulele pielii și pot deteriora structura de susținere a pielii.

Acnee corporală: Poate să apară atunci când porii sunt înfundați cu exces de sebum sau de piele moartă. Uneori este agravată de haine prea strânse pe corp sau de rucsacuri grele.

Tehnologia Barriercare: Este o tehnologie dezvoltată de Neutrogena® pentru curățarea pielii și eliminarea excesului de sebum fără a afecta pielea. Tehnica folosește molecule de polimer de dimensiuni mai mari pentru a curăța fără a pătrunde sau a deranja bariera naturală a pielii, ajutând astfel la reținerea lipidelor care o mențin hidratată și sănătoasă.

Cremă BB: Un hidratant Neutrogena® pigmentat, non-gras, care conține uleiuri de soia Essential Soy® pentru a reduce senzația de roșeață a pielii și decolorare, precum și pentru a minimiza aspectul petelor pigmentare și al acneei.

Peroxid de benzoil: Un ingredient folosit în unele produse pentru acneea moderată sau chistică. Rolul său principal este de a omorî bacteriile care contribuie la inflamație.

Beta hidroxi acizi: Sunt compuși folosiți în unele loțiuni tonice și în alte produse pentru a ajuta la exfolierea pielii, slăbind și îndepărtând celulele moarte de la suprafață și susținând regenerarea celulară.

Puncte negre: O mică proeminență pe piele cu un punct negru în centru, neinflamată.

Spectru larg: Produse de protecție solară care oferă protecție atât împotriva radiațiilor UVA, cât și UVB.

Colagen: O componentă a pielii care o ajută să se mențină suplă și flexibilă. Producția de colagen scade odată cu vârsta.

Piele mixtă: Piele uscată sau normală în unele zone, dar grasă în zona T, care cuprinde fruntea, nasul și bărbia.

Mătreață: Cea mai frecventă cauză de mâncărime, afecțiuni ale scalpului cu scuame. Două afecțiuni mai puțin frecvente - cunoscute sub numele de psoriazisul scalpului și dermatita seboreică - pot, de asemenea, provoca descuamarea persistentă și iritarea scalpului.

Metoda de curățare dublă: Este recomandarea făcută de NeutrogenaⓇ pentru cea mai bună rutină de noapte folosind produse care acționează împreună pentru o piele cu aspect mai sănătos. Combinația de produse depinde de tipul de piele. Primul pas folosește un demachiant pentru a curăța suprafața pielii, iar al doilea pas folosește un produs de curățare profundă pentru îndepărtarea sebumului și a murdăriei din pori, care pot fi cauza problemelor pielii.

Păr uscat: Șuvițele de păr sunt acoperite de un strat de celule suprapuse numit cuticulă. Când cuticula este deteriorată, șuvița devine poroasă, pierzându-și capacitatea de a reține umiditatea. Drept urmare, firele capătă un aspect neîngrijit, devin aspre și sunt mai predispuse la despicare și rupere.

Piele uscată: Tip de piele care nu produce suficientă umiditate pe cale naturală și/sau care tinde să piardă umiditatea mai repede decât pielea normală, producând senzația de „piele care ține”, cu potențial de senzație de asprime, mâncărime sau cu scuame.

Elastină: O componentă a pielii care o ajută să se mențină suplă și flexibilă. Elastina scade odată cu vârsta.

Exfoliere: Îndepărtarea celulelor moarte ale pielii, de obicei cu un produs de curățare blând, dar uneori este nevoie de  un exfoliant  fizic.

Glicerină: Un ingredient hidratant care poate atrage și sigila umiditatea.

Helioplex: Un ingredient, marcă înregistrată a Neutrogena®, care oferă protecție solară cu spectru larg. Produsul este fotostabilizat, ceea ce determină o protecție mai îndelungată împotriva cancerului de piele și a afectărilor produse de soare care pot conduce la semne de îmbătrânire.

Acid hialuronic: Un compus chimic care există în mod natural în piele și ajută la reținerea apei. Acidul hialuronic, care poate să rețină apa până la de 1.000 de ori greutatea proprie, este un ingredient cheie în produsele de hidratare Neutrogena®Hydro Boost.

Hidratare: Adăugarea de umiditate pielii pentru a ajuta la crearea unui ten mai sănătos, mai suplu.

Hiperpigmentare: O regiune pe piele închisă la culoare în zona unui coș care poate apărea dacă o pată provocată de o acnee inflamată nu este tratată.

Hipoalergenic: Produsele sunt hipoalergenice atunci când sunt preparate cu ingrediente care reduc la minimum riscul apariției reacțiilor alergice la nivelul pielii sensibile.

Acnee inflamatorie: Cunoscută și sub denumirea de acnee moderată sau chistică, poate fi rezultatul împiedicării de către piele a eliminării sebumului, determinând formarea bacteriilor și a inflamațiilor.

Lipide: Compuși grași formați natural, care ajută la menținerea hidratării și a echilibrului pielii.

Non-comedogenic: Produse preparate pentru a oferi beneficiile hidratării fără a înfunda porii.

Piele normală: Nici prea grasă și nici prea uscată, pielea normală nu are, în mod obișnuit, pete și nici nu ridică probleme de piele.

Păr gras: Utilizarea frecventă a produselor de îngrijire a părului și pentru coafare poate conduce la acumularea produselor pe păr, ceea ce face ca părul să dea senzația de murdar și neîngrijit chiar și după spălare. Remediul poate fi utilizarea unui șampon clarifiant sau antireziduuri.

Piele grasă: Pielea care produce sebum suplimentar care poate înfunda porii, atrage bacteriile și provoacă acnee.

Coș: O proeminență roșie și sensibilă (inflamată) pe piele.

Retinol: O formă a vitaminei A, retinolul s-a dovedit a reduce aspectul liniilor fine și al ridurilor. Retinolul îmbunătățește regenerarea pielii și ajută la refacerea colagenului din piele și a elastinei, care adaugă volum pielii.

Cuperoză: O afecțiune a pielii în care pielea are un aspect înroșit care poate fi agravat de prea multă exfoliere.

Acid salicilic: Un compus inclus în unele produse pentru acnee, care reduce dimensiunea și roșeața erupțiilor și ajută la prevenirea în viitor a acneei.

Sebum: Produs de glandele sebacee din piele, sebumul protejează pielea și o menține hidratată. Dar când organismul produce prea mult sebum, poate să rămână blocat în pori, înfundându-i și provocând astfel înmulțirea bacteriilor care pot conduce la apariția acneei.

SPF (Factor de protecție solară): SPF indică timpul suplimentar în care pielea poate fi expusă  la soare fără să se ardă. Majoritatea dermatologilor recomandă produse cu SPF 30 sau mai mare, care în condiții ideale protejează pielea o durată de până la 30 de ori mai lungă decât ar fi fost protejată fără produs.

Protecție solară: Produse care protejează pielea de razele solare. Unele produse de protecție solară oferă o protecție mai bună prin includerea unor ingrediente care protejează împotriva razelor solare UVA și UVB.

Tonic: Un produs de îngrijire a pielii care poate fi folosit ca demachiant și/sau ca tratament cuprinzând ingrediente destinate rezolvării anumitor probleme ale pielii. În unele, acidul salicilic poate ajuta la tratarea pielii predispuse la acnee, în timp ce altele pot include un alfa hidroxi acid pentru a ajuta la eliminarea celulelor moarte.

Zona T: Zonele feței care includ fruntea, nasul și bărbia unde pielea grasă provoacă frecvent probleme cu acneea.

UV: Abreviere pentru lumina ultravioletă, regiunea din spectrul luminos al radiației solare care provoacă arsuri solare sau leziuni ale pielii.

UVA: Componentă a radiației UV solare care pătrunde mai profund în piele și poate provoca arsuri de soare, îmbătrânire prematură și cancer de piele. Aceste radiații persistă pe toată durata anului, iar factorul SPF nu măsoară în mod adecvat cât de bine protejează un produs de protecție solară împotriva acestei radiații.

UVB: Componentă a radiației UV solare care este responsabilă în principal pentru provocarea arsurilor de soare și a altor probleme potențiale ale pielii, inclusiv a cancerului de piele.

Puncte albe: O mică proeminență pe piele cu un punct alb în centru, neinflamată.

Oxid de zinc: O protecție solară fizică formulată cu oxid de zinc care conferă protecție împotriva razelor solare. Unele produse de protecție solară folosesc dioxidul de titan, care acționează în același mod pentru a oferi protecție împotriva radiațiilor dăunătoare ale soarelui.