Skip to main content

Ghid de bază despre acidul glicolic pentru piele

acid glicolic

Să ții pasul cu noile concepte de îngrijire a pielii poate fi o misiune imposibilă. De la rolele de jad la măștile de buze, uneori este greu de știut care tendințe vor fi demodate într-o lună și care vor fi cu adevărat utile.

Din fericire, există un ingredient care se află aici pentru a rămâne: acidul glicolic pentru piele. Iată tot ce trebuie să știți.

Ce este acidul glicolic?

Sunt șanse ca acest cuvânt să vă sune cunoscut. Acidul glicolic este un component cheie în cele mai populare produse cosmetice de îngrijire a pielii, deoarece mulți îl consideră a fi un sfânt graal - de ce?

După cum explică Jurnalul de Dermatologie Cosmetică, acidul glicolic este un acid alfa-hidroxi natural care are proprietăți terapeutice, ceea ce îl face ideal pentru o gamă largă de nevoi ale pielii.

Beneficiile acidului glicolic

1. Acidul glicolic corectează problemele pielii prin promovarea reînnoirii celulelor din straturile superioare ale pielii prin exfoliere.

2.  Ajută în cazul pielii uscate, eczemelor și psoriazisului, precum și al negilor, pielii aspre și rozaceei.

3. Combate modificările pielii asociate cu îmbătrânirea, cum ar fi ridurile și daunele provocate de expunerea la soare.

Este o listă imensă! Și cu toții avem nevoie de un pic de ajutor în plus într-unul din aceste cazuri, nu-i așa?

Dacă aveți o piele predispusă la acnee și ați rămas cu pete sau cicatrici, acidul glicolic poate activa procesul de vindecare a pielii prin reînnoirea celulelor și ștergerea semnelor de deteriorare cauzate. Un studiu publicat în Jurnalul de Dermatologie Cosmetică a arătat că utilizarea acidului glicolic pe piele, fie în concentrații mari printr-o serie de peelinguri, fie în concentrații mici ca parte a unei îngrijiri zilnice pe termen lung, îmbunătățește cicatricile cauzate de acnee la pacienți.

Un alt studiu publicat în revista Dermatologic Surgery a arătat că utilizarea acidului glicolic pentru probleme dermatologice, în special pentru acnee, a îmbunătățit semnificativ starea pielii după doar două peelinguri chimice la o concentrație de 30%.

Ce efect are acidul glicolic asupra pielii?

În regulă, acum cunoașteți beneficiile acidului glicolic. Acum este timpul să ne adâncim în știință, așa că scoateți eprubetele și puneți-vă ochelarii de protecție.

Să vedem cum funcționează peelingul chimic și peelingul cu acid glicolic.

Un studiu realizat de Societatea Americană de Dermatologie a confirmat că acidul glicolic poate fi aplicat pe piele la două niveluri. În cantități mici sau "superficiale", acest acid alfa-hidroxi pătrunde doar în stratul exterior al pielii pentru a o exfolia ușor, dezvăluind astfel o piele nouă, mai puțin deteriorată. Cu toate acestea, atunci când este utilizat în cantități mai mari, acidul glicolic pătrunde atât în stratul exterior, cât și în stratul mijlociu al pielii pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii, care sunt apoi îndepărtate. Această procedură se numește "peeling chimic".

Cum se aplică acidul glicolic?

Dacă folosiți acid glicolic pentru prima dată, cel mai bine este să începeți cu doze mai mici, așa cum ați face cu orice ingredient nou pentru îngrijirea pielii. Puteți începe cu un ritual de dimineață și de seară care include un produs de curățare a feței care combate porii și care conține acid glicolic. Acest produs vă va curăța și exfolia pielea, combinând mai multe etape ale rutinei dumneavoastră într-una singură.

Începeți prin a vă umezi fața cu apă caldă, masați ușor o cantitate mică de produs pe piele și apoi clătiți. În plus față de produsele de curățare, puteți folosi o mască, un toner sau o cremă cu acid glicolic.

Pe lângă curățarea zilnică, puteți aplica o mască exfoliantă purificatoare de până la două ori pe săptămână. Pur și simplu aplicați un strat uniform de mască, lăsați produsul să se usuce timp de aproximativ 20 de minute și apoi îndepărtați-l când este complet uscat. Veți observa că masca pătrunde în porii înfundați, îndepărtând celulele moarte ale pielii, excesul de sebum, murdăria și machiajul, lăsând pielea curată și netedă.
 
În cele din urmă, dacă doriți să folosiți cantități mai mari de acid glicolic, cum ar fi cele utilizate în peelingurile chimice, ar trebui să consultați mai întâi dermatologul pentru a afla dacă puteți face acest lucru.
 
Resurse:
  1. Journal of Cosmetic Dermatology. Alpha-hydroxyacids and carboxylic acids. Ruey J Yu, Eugene J Van Scott. Accesat 05/08/2021
  2. International Journal of Dermatology. Biweekly serial glycolic acid peels vs. long-term daily use of topical low-strength glycolic acid in the treatment of atrophic acne scars. Zülal Erbağcı MD, Cenk Akçalı MD. Accesat 05/08/2021
  3. Dermatologic Surgery. Comparison of α- and β-Hydroxy Acid Chemical Peels in the Treatment of Mild to Moderately Severe Facial Acne Vulgaris. Accesat 05/08/2021
  4. ASDS. Chemical Peels. Accesat 05/08/2021
Хиалуронова киселина

Descopera ce este acidul hialuronic și care sunt beneficiile sale pentru piele

ретинол

Vă răspundem la toate întrebările despre retinol pentru piele

Beauty & Skincare Tips

Sfaturi pentru înfrumusețare și îngrijirea pielii

Îmbunătățește-ți rutina de îngrijire a pielii și de înfrumusețare cu sfaturi de la experți.