Skip to main content

Tenul uscat: cauze și tratament

ten uscat

Pielea feței este una dintre cele mai importante părți ale corpului nostru, deoarece este mult mai subțire și mai delicată decât pielea de pe alte părți ale corpului și este expusă pe tot parcursul anului la diferiți factori care o pot afecta.

Cauze ale tenului uscat

Corpul nostru are un mecanism care îi permite să mențină hidratat cel mai superficial strat al epidermei, cunoscut sub numele de strat cornos. Atunci când acel mecanism nu funcționează corect, pierderea de umiditate poate provoca iritații și poate face pielea să pară uscată.

Pielea uscată de pe față creează adesea o senzație de etanșeitate și disconfort după spălare, cu excepția cazului în care se aplică o cremă hidratantă.

De asemenea, tenul poate părea lipsit de hidratare, în special pe obraji și în jurul ochilor, precum și apariția unor linii fine în aceste zone și la colțurile gurii.

Evitarea principalilor factori care cauzează tenul uscat este la fel de important precum și utilizarea produselor potrivite.

Pielea uscată de pe față se datorează faptului că bariera de umiditate este slăbită, provocând pierderi excesive de apă transepidermică în care se evaporă prea multă umiditate din piele în atmosferă. Acest tip de piele depinde de factori interni care nu pot fi influențați, precum genetica, problemele de sănătate sau vârsta. Cu toate acestea, există și factori externi, de medioambientali și sezonieri care pot fi evitați.

Piele uscată iarna

Frigul sau umiditatea din exterior, împreună cu căldura sufocantă din interior, pot fi principalii responsabili că pielea se usucă mai mult în timpul iernii. Prin urmare, este momentul perfect pentru tine să începi să folosești creme hidratante faciale care garantează o hidratare eficientă. Și nu uitați să vă hidratați buzele! Unele persoane consideră, de asemenea, utilă utilizarea unui umidificator de interior.

Piele uscată vara

Utilizarea aerului condiționat în timpul verii poate exacerba uscarea pielii, la fel ca si încălzirea iarna, deoarece reduce umiditatea din mediul ambient. Prin urmare, dacă petreceți multe ore în spatii cu aer condiționat, ar trebui să utilizați o cremă hidratantă care să ofere un nivel mai ridicat de hidratare. Clorul din piscină și sarea de mare sunt, de asemenea, dăunătoare pentru pielea uscată, cu excepția cazului în care vă clătiți fața cu apă curată imediat după ce ați ieșit din apa. De altfel și călătoria cu avionul provoacă deshidratare. Pentru a preveni acea senzație inconfortabilă de piele uscată, ar trebui să aplicați frecvent o cremă hidratantă în timpul zborului.

Amintiți-vă că pielea uscată de pe față devine adesea „strânsă” și creează o senzație de disconfort după spălare.

Creme pentru tenul uscat

Pentru a combate tenul uscat, ar trebui să utilizați creme hidratante care conțin:

  • Acid hialuronic - Se găsește în mod natural în piele și este un puternic agent hidratant care poate absorbi până la 1.000 de ori greutatea sa în apă. De-a lungul timpului, pielea noastră pierde acid hialuronic, dar formulele din gama Neutrogena® Hydro Boost îmbogățite cu acid hialuronic ajută la menținerea pielii hidratată, rezultând o piele moale și delicată.
  • Glicerina: este un agent hidratant excelent și eficient, deoarece atrage apa, fie din aer, fie din straturile mai profunde ale pielii, pentru a lubrifia stratul cornos, cel mai superficial strat al pielii.
  • Protecție solară: Cremele de protecție solară conțin formulări diferite și oferă niveluri diferite de protecție. Expunerea la soare poate fi deosebit de dăunătoare pentru persoanele care au tenul uscat, deoarece poate provoca leziuni structurale la care se adaugă îmbătrânirea stratului superior al pielii, care deja suferă din cauza barierei de umiditate slăbită.
Persoanelor cu tenul uscat le este recomandat să folosească o cremă de protecție solară fizică, care conține ingrediente precum oxid de zinc micronizat sau dioxid de titan, mai degrabă decât alegerea unui protector solar chimic cu ingrediente precum octinoxat sau avobenzonă. În orice caz, amintiți-vă că produsele de protecție solară cu un spectru larg nu numai că vă vor ajuta să vă mențineți pielea mai sănătoasă, dar vă vor oferi și o hidratare importantă.
 

Vă recomandăm să consultați un dermatolog sau medicul de familie pentru a vă oferi cele mai potrivite sfaturi de îngrijire a tenului, adecvate pentru fiecare tip de ten.

Хиалуронова киселина

Descopera ce este acidul hialuronic și care sunt beneficiile sale pentru piele

Glicerin za kožo: zakaj je glicerin vaša nova obramba pred suho kožo?

De ce glicerina este noua ta apărare împotriva pielii uscate