Skip to main content

Ai pielea uscată? Cauze și tratament

Ai pielea uscată?

 

Pielea uscată este cauzată de faptul că epiderma, stratul exterior al pielii, își pierde capacitatea de a regla nivelul de hidratare. Să ai pielea uscată poate fi foarte inconfortabil, deoarece tenul tău poate părea roșu și iritat, poți simți mâncărimi și poți observa chiar mici fisuri la suprafața pielii. Dar ce cauzează pielea uscată și cum o poți trata?

Tot ce trebuie să știi despre pielea uscată

Pielea este alcătuită din mai multe straturi. Stratul superior, epiderma, care este o barieră protectoare, în timp ce derma, stratul imediat inferior, conține țesuturile conjunctive, foliculii de păr și glandele sudoripare. Ambele straturi lucrează împreună pentru a vă menține pielea hidratată. Derma stochează o mare parte din rezervele de apă ale organismului, în timp ce epiderma este rezistentă la apă și ajută la prevenirea pierderilor de apă din organism.

Pielea prezintă diferite lipide care ajută la menținerea unui nivel adecvat de hidratare, precum și o serie de substanțe care ajută la extragerea umidității din aer. Epiderma se reînnoiește în mod constant, astfel încât pielea veche face loc unei pieli noi și proaspete. Cu toate acestea, atunci când pielea este lipsită de hidratare, celulele moarte ale pielii pot rămâne blocate la suprafață, cauzând pete uscate și pori înfundați.

Cauzele pielii uscate

Iată care sunt cele mai frecvente 10 cauze ale pielii uscate:

Iarna

Multe persoane se confruntă cu pielea uscată pe durata iernii. Pe măsură ce temperatura scade, scade și umiditatea, ceea ce reduce capacitatea pielii noastre de a reține umiditatea cu până la 25%. Atât vântul puternic, cât și condițiile meteorologice nefavorabile, cum ar fi zăpada și ploaia, pot afecta, de asemenea, pielea, provocând iritații, dureri și crăpături. Pentru a combate frigul în timp ce ieșiți în oraș, asigurați-vă că aveți întotdeauna în geantă un tub mic de cremă de mâini și balsam de buze.

piel seca en invierno

Temperaturile ridicate

Când este foarte frig afară, nimic nu este mai plăcut decât să dai drumul la încălzire la maximum. Cu toate acestea, aerul cald și uscat reduce umiditatea, astfel încât sfârșește prin a vă usca și mai mult pielea. Prin urmare, încercați să mențineți încălzirea la un nivel cât mai scăzut posibil și folosiți un cronometru pentru a o opri pe timpul nopții.

Săpunurile puternice

Dacă folosiți un detergent sau un săpun care are formulă specială pentru pielea foarte grasă sau dacă folosiți prea des săpunul, ați putea elimina toate lipidele de care pielea dumneavoastră are nevoie pentru a rămâne hidratată. Detergentul de rufe ar putea avea același efect. În mod ideal, alegeți un detergent delicat cu formulă specială pentru pielea uscată, folosiți o cremă de mâini după spălare și optați pentru detergenți de rufe care sunt concepuți pentru pielea sensibilă.

Genetica

Moștenim diferiți markeri genetici care pot afecta nivelul de hidratare a pielii noastre. Gena FLG, de exemplu, afectează capacitatea pielii noastre de a se proteja de diferiți factori de mediu, cum ar fi vremea foarte rece sau lumina soarelui. De asemenea, determină eficiența barierei pielii împotriva pierderii de apă și joacă un rol esențial în hidratarea naturală a pielii.

Îmbătrânirea

Ca și în cazul genelor noastre, nu putem influența în mare măsură îmbătrânirea. Pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră devine mai subțire și mai delicată, iar cantitatea de uleiuri și lipide naturale pe care o conține se reduce semnificativ. Capacitatea sa de a reține umezeala scade, de asemenea, ceea ce explică de ce multe persoane în vârstă au pielea foarte uscată. Acest lucru poate provoca mâncărimi, crăpături sau chiar sângerări.

Dacă aveți pielea uscată și observați crăpături sau răni mici, ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră de familie.

Lumina solară

Dacă vă expuneți prea mult la razele soarelui, pielea dvs. poate pierde rapid lipidele și hidratarea și poate căpăta un aspect uscat, iritat, marcat de linii fine. Evident, dacă vă expuneți prea mult la soare, vă puteți alege și cu arsuri solare, care pot fi foarte neplăcute sau chiar dureroase. Cel mai important, însă, este faptul că atât razele UVA, cât și cele UVB pot provoca cancer de piele, așa că este esențial să vă protejați pielea pe tot parcursul anului. Folosiți întotdeauna o cremă de protecție solară, chiar dacă ziua este înnorată, și evitați să faceți plajă în timpul orelor de vârf, între 10.00 și 14.00. Dacă nu puteți evita să vă expuneți la soare, purtați cel puțin o pălărie pentru a reduce expunerea.

Dușul fierbinte

hidratar la piel seca

Pe măsură ce se lasă noaptea și temperatura scade, ideea unei băi fierbinți devine tot mai tentantă. Cu toate acestea, oricât de relaxantă ar fi, expunerea regulată la apa fierbinte vă va usca pielea, deoarece se îndepărtează hidratarea și lipidele esențiale. În mod ideal, faceți duș cu apă călduță, în loc de apă fierbinte. De asemenea, ar trebui să limitați timpul pe care îl petreceți la duș: nu uitați, cu cât terminați mai repede, cu atât mai bine.

Probleme ale pielii

Anumite probleme dermatologice sunt asociate cu pielea foarte uscată. Eczema, de exemplu, poate face ca pielea să devină uscată și crăpată, să apară pete roșii și să aveți mâncărimi. Această afecțiune afectează, de obicei, în principal zonele interioare și exterioare ale genunchilor și coatelor, precum și gâtul, mâinile, obrajii și/sau scalpul. O altă problemă dermatologică destul de frecventă este psoriazisul, care se caracterizează prin apariția unor pete uscate, solzoase, roșiatice sau argintii. Dacă bănuiți că pielea uscată este din cauza unei probleme dermatologice, ar trebui să vă faceți o programare la medicul de familie pentru a afla ce puteți face și ce opțiuni de tratament sunt disponibile.

Înotul

Să te menții în formă și sănătos poate fi un lucru bun pentru corpul tău, dar nu este întotdeauna benefic pentru pielea ta. Clorul găsit în piscine poate îndepărta stratul protector de ulei de pe piele, astfel încât veți avea o senzație de apăsare însoțită de mâncărimi. Înotul în mare nu este o alternativă mai bună, deoarece, din păcate, apa sărată are un efect similar. Dacă vă clătiți imediat ce ați terminat de înotat și aplicați imediat o loțiune, puteți minimiza aceste efecte.

Deficiența de vitamine

Pentru a se menține sănătoasă și pentru a-și îndeplini funcțiile în mod corespunzător, pielea se bazează foarte mult pe vitamine și minerale. De obicei, le obținem din dieta noastră, dar persoanele cu anumite probleme de sănătate sau care urmează o dietă restrictivă pot avea nevoie de suplimente adiționale. Vitaminele A și C, precum și zincul, sunt unele dintre cele mai importante substanțe nutritive care pot afecta sănătatea pielii. Așadar, dacă bănuiți că aveți o deficiență de vitamine, consultați medicul de familie.

Cum să hidratați pielea uscată

Dacă pielea dvs. are tendința de a fi uscată, puteți lua câteva măsuri pentru a preveni agravarea problemei. Evitați dușurile lungi și fierbinți și folosiți apă călduță. De asemenea, este o idee bună să folosiți produse de curățare blânde, fără săpun. Limitați timpul pe care îl petreceți la soare și, atunci când nu puteți evita acest lucru, folosiți cel puțin o cremă de protecție solară și acoperiți-vă cu haine.

Când vine vorba de produse benefice pentru pielea uscată, există câteva ingrediente pe care nu le poți pierde din vedere. Acidul hialuronic și glicerina sunt agenți de hidratare, ceea ce înseamnă că pot atrage apa din straturile profunde ale pielii către straturile superioare pentru a le menține bine hidratarea.

Vrei să înveți cum să identifici tipurile de piele? Nu ratați articolul nostru despre diferitele tipuri de piele, astfel încât să puteți găsi cele mai bune produse pentru dumneavoastră.

How To Find The Right Moisturizer

Επιλογή του κατάλληλου προϊόντος ενυδάτωσης για τον τύπο της επιδερμίδας σας.

The Best Morning Routine For Sensitive Skin

Μάθετε ποιο είναι το καλύτερο πρόγραμμα πρωινής περιποίησης για την ευαίσθητη επιδερμίδα.