Skip to main content

De ce este atât de importantă exfolierea pielii?

exfoliaza pielea

Nimeni nu vrea să aibă o piele ternă, uscată, lipsită de strălucire. Din fericire, dacă treci printr-o astfel de perioadă, există soluții care să funcționeze pentru tine!

Exfolierea pielii este o tehnică simplă care datează din Egiptul antic. De atunci, a rămas cheia succesului pentru o față sănătoasă și frumoasă. Prin îndepărtarea celulelor moarte ale pielii, apare un nou strat de piele radiantă.

Există o mare varietate de produse exfoliante disponibile, așa că este important să luați în considerare modul în care acestea acționează asupra pielii dumneavoastră. Dacă observi că pielea feței tale este puțin cam aspră, vei fi interesată să afli de ce exfolierea pielii este esențială.

Ce este exfolierea pielii?

Epiderma, sau stratul de suprafață al pielii, este alcătuită din cinci sub-straturi. În stratul cel mai profund se nasc celule noi cutanate. Pe măsură ce se maturizează, aceste celule se deplasează în sus, spre stratul superior. Acestea tind apoi să cadă în mod natural, permițând apariția unei noi pieli, mai netede și mai uniform pigmentate.

O piele sănătoasă elimină un număr incredibil de 30.000 până la 40.000 de celule moarte pe minut. 

Dar adevărul este că acest proces tinde să fie încetinit de o serie de factori, cum ar fi expunerea la soare, fluctuațiile hormonale și îmbătrânirea prematură. Pe măsură ce acest proces încetinește, celulele moarte încep să se acumuleze pe piele, făcând-o să arate aspră și lipsită de strălucire. Dacă persistă prea mult timp, acestea vă pot înfundă porii - ceea ce duce la o serie de probleme, cum ar fi petele și liniile fine.

que es la exfoliacion

Încearcă exfolierea, care va elimina celulele moarte ale pielii pentru a face loc pielii noi. În plus, exfolierea pielii ajută alte produse de îngrijire a pielii să acționeze mai eficient!

Tipuri de exfoliante pentru piele

Produsele exfoliante sunt în general împărțite în două grupe: fizice și chimice.

Exfolianți fizici:

Exfolianții fizici îndepărtează manual pielea moartă de pe piele prin aplicarea unor componente abrazive la suprafață, cum ar fi zahărul, microperlele, pudra de tărâțe de orez sau semințele de jojoba. Masajul îmbunătățește microcirculația și drenajul limfatic, rezultând un ten strălucitor.

În timp ce tratamentul oferă o doză imediată de satisfacție, poate avea și un dezavantaj: dacă produsul exfoliant conține particule prea neregulate și dacă frecați energic atunci când îl aplicați, exfolierea fizică vă poate lăsa pielea cu microfisuri, în loc de un ten strălucitor.

Puteți evita acest tip de problemă dacă optați pentru produse cu particule netede și rotunjite și le aplicați cu delicatețe.

Exfolianți chimici:

Exfolianții chimici, pe de altă parte, acționează prin descompunerea "lipiciului" intercelular care ține împreună celulele moarte ale pielii. Prin dizolvarea acestor legături, celulele moarte sunt îndepărtate, permițând pielii noi să ajungă la suprafață.

Deși poate părea intimidant, exfolianții chimici pot fi deosebit de blânzi: aceștia sunt compuși din proporții reduse de acizi și enzime naturale, derivate din alimente.

Încercați exfoliantele care conțin acizi alfa hidroxi, cum ar fi acidul lactic (extras din lapte acru), acidul glicolic (trestie de zahăr) și acidul tartric (struguri).

Pielea grasă sau predispusă la pori deschiși și imperfecțiuni reacționează bine la acidul salicilic: un beta-hidroxi-acid solubil în ulei care poate pătrunde în porii pielii, chiar și în cei înfundați. Pentru o reînnoire celulară și o întinerire sporită, optați pentru neoglucosamină. Acesta este un exfoliant chimic care hidratează pielea, reducând în același timp hiperpigmentarea - un compus doi în unu.

exfoliantes quimicos

În plus, exfolianții chimici nu necesită frecare atunci când sunt aplicați. Astfel, acestea pătrund în straturile profunde ale pielii și stimulează reînnoirea celulelor fără a fi nevoie să frece pielea, ceea ce este benefic pentru pielea sensibilă.

Cunoașteți zonele feței dumneavoastră

Aveți o zonă T grasă sau pori deschiși? Aveți adesea coșuri frecvente în jurul nasului? Pentru zonele cu probleme, este posibil să doriți să folosiți produse exfoliante mai puternice. De asemenea, puteți alege să petreceți mai mult timp exfoliând pielea din aceste zone.

Pe de altă parte, zona ochilor și a buzelor are o piele extrem de fragilă. Este recomandabil să evitați exfolierea acestei zone, cu excepția cazului în care folosiți un produs special conceput pentru aceste țesuturi delicate.

Atenție la supraexfoliere

La fel ca în cazul multor lucruri în viață, moderația este cheia. La urma urmei, există doar o cantitate limitată de celule moarte de îndepărtat. Depășirea acestei limite și exfolierea excesivă poate afecta bariera naturală a pielii, provocând iritații, inflamații și daune. De asemenea, vă poate face pielea mai vulnerabilă la soare și la pierderea umidității.

Așadar, începeți încet și apoi creșteți progresiv ritmul de exfoliere, până la două-trei ori pe săptămână. Este esențial să observați cum reacționează pielea dumneavoastră și să acționați în consecință. În cele din urmă, nu uitați că pielea nouă, exfoliată, este mai fragilă, așa că are nevoie de protecție solară și de hidratare adecvată.

Osnovni vodič o glikolnoj kiselini za kožu

Ghid de bază despre acidul glicolic pentru piele

Хиалуронова киселина

Descopera ce este acidul hialuronic și care sunt beneficiile sale pentru piele

Beauty & Skincare Tips

Sfaturi pentru înfrumusețare și îngrijirea pielii

Îmbunătățește-ți rutina de îngrijire a pielii și de înfrumusețare cu sfaturi de la experți.