Cum să identificați tipurile de piele: de ce este atât de important?
Cu toții ne dorim să avem o piele impecabilă, strălucitoare, dar nu toată lumea are aceeași strategie. De aceea, este important să vă cunoașteți tipul de piele pentru a o putea îngriji cu produse specifice.
Primul pas pentru a menține o piele perfectă și sănătoasă este să înțelegi că există diferite tipuri de piele și, de aceea, trebuie să știi care este tipul tău de piele. Nu ai mânca un aliment la care ești alergic doar pentru că ți s-a spus că este sănătos, nu-i așa? Același lucru este valabil și pentru pielea ta! Folosirea unor produse nepotrivite pentru tipul tău de piele este ineficientă și ar putea fi chiar dăunătoare.
Pielea este împărțită în cinci categorii: normală, grasă, mixtă, uscată și sensibilă. Cu siguranță și tu te încadrezi în una din aceste categorii. Deși pielea se poate schimba din cauza climei, a stării de sănătate și a îmbătrânirii, tipul de piele are o origine genetică care rămâne aceeași pe tot parcursul vieții.
Cu toate acestea, este important să nu se confunde tipurile de piele cu problemele dermatologice. Tulburările cutanate sunt probleme care apar la diferite tipuri de piele. De fapt, în unele cazuri, persoane cu tipuri diferite de piele pot suferi de aceleași probleme. Cei cu pielea sensibilă sau uscată, de exemplu, sunt predispuși la iritații.
Identificați-vă tipul de piele
Vrei să știi care este tipul tău de piele și să descoperi cheia pentru a o face să arate cât mai bine? Răspundeți la aceste cinci întrebări pentru a vă clarifica toate îndoielile și pentru a afla care este tipul dumneavoastră de piele.
1. Pielea normală
Dacă aveți puține pete, pori mici și pielea dvs. nu are tendința să se irite sau să se înroșească, probabil că aveți o piele normală. Acest tip de ten este de obicei echilibrat, nici prea uscat, nici prea gras și fără imperfecțiuni.
Deoarece pielea dvs. este moale și rezistentă, acceptă majoritatea ingredientelor active folosite în produsele de îngrijire a pielii, astfel încât cumpărarea produselor de înfrumusețare va fi floare la ureche pentru dvs. Cu toate acestea, este important să vă protejați de daunele provocate de razele UV folosind zilnic o cremă de protecție solară și să țineți sub control nivelul de stres sau dieta în cazul în care vă apar coșuri.
2. Pielea grasă
Pielea grasă se caracterizează prin pori mari, o senzație de ten uleios pe tot parcursul zilei și imperfecțiuni. Deși este adevărat că acest tip de piele poate fi puțin mai dificil de îngrijit, îi ia, de asemenea, mai mult timp pentru a arăta semnele de îmbătrânire. Aceasta este o veste bună!
La persoanele cu pielea grasă, glandele sebacee lucrează mai mult, iar atunci când excesul de ulei se amestecă cu murdăria și celulele moarte ale pielii, încep să se formeze coșuri. Cercetările indică faptul că între 40 și 55% dintre adulți au pielea grasă și suferă de acnee tardivă.
Prin utilizarea ingredientelor antibacteriene care echilibrează cantitatea de sebum, puteți ține aceste probleme sub control și puteți preveni erupțiile. O greșeală frecventă pe care o fac persoanele cu pielea grasă și care le agravează problemele este curățarea excesivă. Evitați să folosiți prea multe produse și respectați rutina zilnică de curățare.
3. Pielea mixtă
Dacă aveți o senzație de ten uleios în zona T, dar restul feței este echilibrat, aveți ceea ce se numește un ten mixt. La acest tip de piele, grăsimea tinde să se acumuleze în zona T, care constă în frunte, nas și bărbie, dar restul feței are un aspect normal. Deoarece glandele sebacee lucrează mai mult în zona T, te poți aștepta ca obrajii tăi să se simtă uscați. Combinația de sebum și descuamare poate provoca din când în când erupții și puncte negre. Utilizarea regulată a unui produs de curățare delicat și a unei creme hidratante ușoare vă va menține pielea mai curată și mai sănătoasă.
4. Pielea uscată
Pielea dvs. se simte tensionată, aspră sau descuamată? S-ar putea să aveți un tip de piele uscată! Pielea uscată reține mai puțină umiditate decât pielea normală, iar glandele sebacee secretă mai puțin sebum, ceea ce duce la descuamare și la apariția ridurilor fine. În timp ce aceste caracteristici fac ca pielea să pară adesea ternă și îmbătrânită, vestea bună este că există soluții simple pentru uscăciune.
Uleiurile, cremele și balsamurile hidratante pentru față sunt eficiente pentru a oferi un aspect de umplere al pielii dacă sunt folosite de două ori pe zi. De asemenea, puteți folosi un exfoliant blând o dată pe săptămână pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii și pentru a lăsa ca pielea să pară mai tânără și mai proaspătă din interior.
5. Pielea sensibilă
Pielea sensibilă se caracterizează prin roșeață, iritație sau inflamație. Deși toate tipurile de piele pot reacționa în mod negativ la diferite ingrediente active sau factori de mediu, pielea sensibilă se înroșește extrem de ușor, mai ales după utilizarea anumitor produse de îngrijire a pielii. De asemenea, acest tip de piele tinde să fie mai subțire, are pori mai mici și tinde să fie mai uscată.
Produsele de curățare dure, alcoolul și parfumurile irită pielea sensibilă. Dacă aveți acest tip de piele, optați pentru produse dermatologice cu o acțiune blândă și calmantă, cum ar fi produsele ultra-delicate, fără parfum.
Tenul uscat: cauze și tratament
Descopera ce este acidul hialuronic și care sunt beneficiile sale pentru piele