Skip to main content

Beneficiile alfa-hidroxi-acizilor (AHA) pentru piele și modul de folosire

alfa-hidroxi-acizilor (AHA)

Acizii. Deși acest cuvânt ne-ar putea duce cu gândul la o piele inflamată, experții știu că unii acizi nu numai că acționează delicat asupra pielii, dar sunt chiar indispensabili pentru menținerea unui ten impecabil.

De fapt, alfa-hidroxi-acizii (AHA) sunt printre cele mai populare ingrediente pentru îngrijirea pielii. Cleopatra, cea mai fermecătoare femeie din Egiptul antic, faimoasă pentru băile sale cu lapte, s-a bucurat de beneficiile acestor acizi cu mult înaintea restului omenirii. Acum știm că laptele acru conține acid lactic, un acid AHA natural care oferă beneficii incredibile pentru piele.

Tipuri de alfa-hidroxi-acizi

Există diferiți acizi AHA. Pe lângă acidul lactic, acești acizi naturali, derivați din alimente, includ și:
  • Acidul glicolic: se găsește în trestia de zahăr.
  • Acidul citric: din citrice.
  • Acidul malic: se găsește în mere.
  • Acidul mandelic: derivat din migdalele amare.
  • Acidul tartric: se obține din struguri.

Beneficiile alfa-hidroxi-acizilor (AHA)

Alfa-hidroxi-acizii oferă numeroase beneficii pentru piele.

Efect exfoliant

Acesta este cel mai cunoscut beneficiu al lor.  Aceștia exfoliază stratul superior al pielii, unde se află celulele deteriorate care sunt responsabile pentru aspectul neuniform și neregulat al pielii.

Acizii AHA acționează prin descompunerea delicată a "lipiciului" intercelular care ține împreună celulele moarte ale pielii. Atunci când aceste legături sunt dizolvate, celulele moarte cad, dezvăluind o piele nouă, mai uniformă și cu mai puține imperfecțiuni. Această procedură ajută la diminuarea semnelor post acnee, a pigmentării și a liniilor fine, precum și la netezirea pielii aspre.

Îndepărtarea acestor resturi de piele poate ajuta și în cazul acneei recurente. Petele  post acnee sunt adesea rezultatul porilor înfundați din cauza acumulării de celule moarte, grăsime și bacterii. Alfa-hidroxi-acizii îndepărtează aceste resturi din pori, eliminând porii înfundați și reducând aspectul porilor dilatați - toate acestea fiind lucruri bune!

Ajută la reducerea ridurilor de expresie

Efectele alfa-hidroxi-acizilor nu se termină aici. Prin utilizarea regulată, acizii AHA ajută la îngroșarea epidermei și la creșterea producției de colagen, reducând ridurile de expresie și lăsând pielea fermă și netedă. De asemenea, aceștia au o acțiune hidratantă, ceea ce înseamnă că atrag apa în piele pentru a o menține hidratată.

Contribuie la acțiunea altor produse cosmetice

În plus, alfa-hidroxi-acizii sunt perfect potriviți pentru alte rutine de îngrijire a pielii, deoarece pot spori acțiunea altor produse. De exemplu, dacă aplicați o cremă sau un ser deasupra unui strat de celule moarte, produsul va rămâne la suprafață. Cu toate acestea, acizii AHA pot trece prin acest strat, îmbunătățind absorbția ingredientelor active.

Alfa-hidroxi-acizii în produsele cosmetice

Vă întrebați unde puteți găsi aceste ingrediente uimitoare? Pentru a duce îngrijirea pielii la un alt nivel, puteți face o baie cu lapte asemenea Cleopatrei (o opțiune dificilă) sau puteți opta pentru unele dintre produsele care conțin alfa-hidroxi-acizi, care au fost formulate în conformitate cu standarde stricte de siguranță.

Vă rugăm să rețineți că FDA (Food and Drug Administration) recomandă ca acizii AHA să aibă o concentrație maximă de 10% în produsele eliberate fără prescripție medicală. Produsele de zi cu zi, cum ar fi produsele de curățare, tonicele, serurile și cremele hidratante tind să aibă concentrații mai mici, de aproximativ 5%, deoarece au un efect cumulativ. Produsele mai concentrate, cum ar fi cele utilizate pentru peelingul facial, ar trebui aplicate doar de două sau trei ori pe săptămână. Produsele pentru peelinguri, care sunt efectuate într-o clinică sub strictă supraveghere medicală, pot avea concentrații de până la 70%.

Cum se poate face ca acizii AHA să funcționeze mai bine?

Moleculele de acid glicolic sunt cele mai mici din categoria acizilor AHA, astfel încât pot pătrunde mai profund, ceea ce înseamnă o acțiune mai intensă, cu bune și cu rele. Pentru a evita iritarea, începeți cu o cantitate mică și creșteți-o treptat. Moleculele de acid lactic sunt puțin mai mari, așa că provoacă mai puține iritații. Acidul mandelic are moleculele cele mai mari, așa că îi ia mai mult timp să acționeze, dar poate fi cea mai bună alegere pentru pielea sensibilă.

Un ultim avertisment înainte de folosirea acizilor AHA: aceștia cresc sensibilitatea la soare. Așa că aplicați-i pe timp de noapte și folosiți întotdeauna o protecție solară cu spectru larg în timpul zilei.

How To Find The Right Moisturizer

Επιλογή του κατάλληλου προϊόντος ενυδάτωσης για τον τύπο της επιδερμίδας σας.

The Best Morning Routine For Sensitive Skin

Μάθετε ποιο είναι το καλύτερο πρόγραμμα πρωινής περιποίησης για την ευαίσθητη επιδερμίδα.